AYRAN, czyli turecki napój jogurtowy

AYRAN, czyli turecki napój jogurtowy

Bardzo prosty przepis na chłodzący napój z jogurtu. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Szybkie fakty:
  • Przepis dla 4 osób
  • Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 47 kcal
  • Łatwość przyrządzenia: proste
  • Całkowity czas wykonania: 5 minut

Składniki

  • jogurt — 1 szklanka
  • woda — 1 szklanka
  • sól — szczypta

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki i zmiksować.
  2. Podawać schłodzony.

Tagi

Wesprzyj bloga

3 komentarzy

  1. A jaką markę jogurtu (z dostępnych w Polsce) najlepiej stosować do airanu? I czy można wmieszać do niego jakieś dodatki czy przyprawy?

  2. Witam,
    używam jogurt Bałkański i Bakoma naturalny gęsty. W Turcji ayran się robi bez przypraw. Prosty przepis, ale smaczny i zdrowy. Pasuje do bulguru, ryżu i różnych kebabów. Smacznego!

  3. Kocham Ayran i jestem zafascynowana Turecką kuchnią i Turcją. Nigdy nie miałam marzeń a teraz mam jedno jest nim Turcja, chce zobaczyć Istanbul, Izmir…
    P.S. czy jogurt grecki również się nadaje???
    Pozdrawiam

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*