AYRAN, czyli turecki napój jogurtowy

AYRAN, czyli turecki napój jogurtowy

Bardzo prosty przepis na chłodzący napój z jogurtu. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Szybkie fakty:
  • Przepis dla 4 osób
  • Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 47 kcal
  • Łatwość przyrządzenia: proste
  • Całkowity czas wykonania: 5 minut

Składniki

  • jogurt — 1 szklanka
  • woda — 1 szklanka
  • sól — szczypta

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki i zmiksować.
  2. Podawać schłodzony.

Tagi

Wesprzyj bloga

3 komentarzy

  1. A jaką markę jogurtu (z dostępnych w Polsce) najlepiej stosować do airanu? I czy można wmieszać do niego jakieś dodatki czy przyprawy?

  2. Witam,
    używam jogurt Bałkański i Bakoma naturalny gęsty. W Turcji ayran się robi bez przypraw. Prosty przepis, ale smaczny i zdrowy. Pasuje do bulguru, ryżu i różnych kebabów. Smacznego!

  3. Kocham Ayran i jestem zafascynowana Turecką kuchnią i Turcją. Nigdy nie miałam marzeń a teraz mam jedno jest nim Turcja, chce zobaczyć Istanbul, Izmir…
    P.S. czy jogurt grecki również się nadaje???
    Pozdrawiam

Skomentuj Iwona Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*