Składniki (farsz)
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- ½ czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz
Składniki (sos)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- sól
Składniki (pozostałe)
- 2 bakłażany
Przygotowanie
-
Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić na pół wzdłuż. Zostawić w solonej wodzie na około 20min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem, układać na grillu i piec w temperaturze 180 °C, około 1½ godziny, aż bakłażany zmiękną.
-
W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Zrumienić je i dodać mielone mięso i czosnek. Udusić mięso. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać 2min. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min.
Składniki sosu wymieszać. -
Upieczone bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu i faszerować mięsem. Udekorować pokrojonym na plaster pomidorem. Wlać sos i piec 20 min. Potem wsypać posiekaną pietruszkę i znowu piec 5 min. Podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub ryżem.
Dobra rada: można upiec większą liczbę bakłażanów i zamrozić w lodówce na inną okazję.