İMAM BAYILDI, czyli bakłażan z mięsem

İMAM BAYILDI, czyli bakłażan z mięsem

„İmam bayıldı” dosłownie znaczy „Imam zemdlał”. Z wrażenia, oczywiście! Porcja dla 2 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Składniki (sos)

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • sól

Składniki (pozostałe)

  • 2 bakłażany

Przygotowanie

  1. Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić na pół wzdłuż. Zostawić w solonej wodzie na około 20min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem, układać na grillu i piec w temperaturze 180 °C, około 1½ godziny, aż bakłażany zmiękną.
  2. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Zrumienić je i dodać mielone mięso i czosnek. Udusić mięso. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać 2min. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min.
    Składniki sosu wymieszać.
  3. Upieczone bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu i faszerować mięsem. Udekorować pokrojonym na plaster pomidorem. Wlać sos i piec 20 min. Potem wsypać posiekaną pietruszkę i znowu piec 5 min. Podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub ryżem.

Dobra rada: można upiec większą liczbę bakłażanów i zamrozić w lodówce na inną okazję.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*