Szybkie fakty:
- Przepis dla 4 osób
- Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 216 kcal
- Łatwość przyrządzenia: normalne
- Całkowity czas wykonania: 50 minut
Składniki
- grubsza cukinia — 4 sztuki
- mięso wołowe — 250 gram
- koncentrat pomidorowy — 1 łyżka
- ryż — 4 łyżki
- suszona mięta — 1 łyżeczka
- pomidor — 1 duża sztuka
- cebula — 1 duża sztuka
- sól — szczypta
- czarny pieprz — szczypta
Składniki (sos)
- koncentrat pomidorowy — 1 łyżka
- woda — 1 szklanka
- sól — szczypta
Składniki (dekoracja)
- posiekany koperek — 2 łyżki
Przygotowanie
- Umyć cukinie. Przekroić na pół poprzecznie. Wnętrze każdej cukinii – miąższ – wybierać łyżeczką.
- Opłukać ryż w wodzie, odcedzić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobne kawałki. Pomidor umyć, obrać i pokroić w kawałki. W misce wymieszać mięso, koncentrat, ryż, miętę, pomidor, cebulę, sól i pieprz. Faszerować farszem cukinie. W garnku z szerokim dnem ułożyć cukinie płasko.
- Wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać na cukinie. Przykryć garnek najpierw żaroodporny talerzem, a potem przykrywką. Na wolnym ogniu gotować do miękkości ryżu. Udekorować posiekanym koperkiem.
Można podawać z gęstym jogurtem bałkańskim.
Nigdy nie pomyślałam o tym, żeby w ten sposób nadziewać cukinie, zazwyczaj przekrawam ją na pół… ciekawe. Pozdrawiam!
Cieszę się, że spodobał się pomysł. Polecam też przepis na imam bayıldı, to „łódeczki” z bakłażana przekrojone tak, jak Pani opisała.
Dzień dobry Pani Duygu,
wróciliśmy z rodziną z podróży po Turcji i odnaleźliśmy swoje smaki właśnie tam. Korzystam z Pani przepisów, są bardzo dobrze opisane i smakują wyśmienicie. Ja doprawiam je trochę bardziej: kuminem albo sumakiem.
Bardzo dziękuję za to, że postanowiła Pani podzielić się z innymi swoją kulturą. U nas w domu smaki Turcji to teraz codzienność.
Pozdrawiam