TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli turecki rosół z kurczaka

TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli turecki rosół z kurczaka

Turecki rosół z kurczaka. Prosty przepis na rosół — potrawę znaną i lubianą w Polsce, tu w odrobinę innym, tureckim wydaniu. Jeśli chcesz zacząć przygodę z kuchnią turecką, ale nie lubisz dużych eksperymentów kulinarnych, ten przepis jest dla Ciebie! Smacznego!

Szybkie fakty:
  • Przepis dla 4 osób
  • Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 143 kcal
  • Łatwość przyrządzenia: normalne
  • Całkowity czas wykonania: 60 minut

Składniki

  • pomidor — 2 duże sztuki
  • pierś kurczaka — 1 sztuka
  • rosół — 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy — 1 łyżka
  • masło — 1 łyżka
  • makaron ryżowy — 5 łyżek
  • sól — szczypta
  • czarny pieprz — szczypta
  • cytryna — 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Umyć kurczaka, włożyć do garnka i ugotować do miękkości.
  2. Wyjąć kurczaka, podzielić w kawałki ręką.
  3. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przykryć i dusić 3-4 minuty.
  4. Dodać koncentrat, wlać rosół i przykryć. Gotować 10 minut.
  5. Dodać ugotowanego kurczaka i wsypać makaron, zamieszać i gotować, aż makaron zmięknie.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sok z cytryny. Można udekorować natką.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Aleksandra

    Merhaba!
    Zupa przepyszna. Dziękuję za ten przepis. Zaserwowalam ja mężowi który nie przepada za czymś co nie jest polskie. Dopiero po tym jak zjadł o powiedział ze smaczna powiedzialam ze to tureckie danie. Nazwał ta zupę nowa pomidorowa :) Czekam na inne przepisy. Pozdrawiam 😊

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*