KÖRİLİ KÖFTE, czyli kotleciki z curry i orzechami piniowymi

KÖRİLİ KÖFTE, czyli kotleciki z curry i orzechami piniowymi

Kotleciki z curry i orzechami piniowymi. Polecam przepis na te egzotyczne kotleciki. Porcja dla 2 osób. Smacznego!

Składniki

  • 250g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwy

Przygotowanie

  1. Na patelni zrumienić orzechy piniowe.
  2. Mięso włożyć do głębokiej miski.
  3. Zetrzeć obraną cebulę, posiekać pietruszkę.
  4. Dodać do mięsa razem z resztą składników. Wymieszać dokładnie. Owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  5. Potem z mięsa formować okrągłe kotleciki i ugniatać lekko na płasko.
  6. Na patelnię wlać oliwę i usmażyć kotleciki z obu stron.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Małgorzata

    REWELACYJNIE! Ogromnie fascynuje mnie Turcja oraz jej kuchnia – pozdrawiam :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*