KABAK DOLMASI, czyli faszerowana cukinia

KABAK DOLMASI, czyli faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia — lekka i smaczna potrawa, często pojawia się na moim stole. Doskonała także z gęstym jogurtem bałkańskim. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Szybkie fakty:
  • Przepis dla 4 osób
  • Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 216 kcal
  • Łatwość przyrządzenia: normalne
  • Całkowity czas wykonania: 50 minut

Składniki

  • grubsza cukinia — 4 sztuki
  • mięso wołowe — 250 gram
  • koncentrat pomidorowy — 1 łyżka
  • ryż — 4 łyżki
  • suszona mięta — 1 łyżeczka
  • pomidor — 1 duża sztuka
  • cebula — 1 duża sztuka
  • sól — szczypta
  • czarny pieprz — szczypta

Składniki (sos)

  • koncentrat pomidorowy — 1 łyżka
  • woda — 1 szklanka
  • sól — szczypta

Składniki (dekoracja)

  • posiekany koperek — 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Umyć cukinie. Przekroić na pół poprzecznie. Wnętrze każdej cukinii – miąższ – wybierać łyżeczką.
  2. Opłukać ryż w wodzie, odcedzić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobne kawałki. Pomidor umyć, obrać i pokroić w kawałki. W misce wymieszać mięso, koncentrat, ryż, miętę, pomidor, cebulę, sól i pieprz. Faszerować farszem cukinie. W garnku z szerokim dnem ułożyć cukinie płasko.
  3. Wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać na cukinie. Przykryć garnek najpierw żaroodporny talerzem, a potem przykrywką. Na wolnym ogniu gotować do miękkości ryżu. Udekorować posiekanym koperkiem.

Można podawać z gęstym jogurtem bałkańskim.

Wesprzyj bloga

3 komentarzy

  1. Nigdy nie pomyślałam o tym, żeby w ten sposób nadziewać cukinie, zazwyczaj przekrawam ją na pół… ciekawe. Pozdrawiam!

  2. Dzień dobry Pani Duygu,
    wróciliśmy z rodziną z podróży po Turcji i odnaleźliśmy swoje smaki właśnie tam. Korzystam z Pani przepisów, są bardzo dobrze opisane i smakują wyśmienicie. Ja doprawiam je trochę bardziej: kuminem albo sumakiem.
    Bardzo dziękuję za to, że postanowiła Pani podzielić się z innymi swoją kulturą. U nas w domu smaki Turcji to teraz codzienność.
    Pozdrawiam

Skomentuj Mohiella Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*