Szybkie fakty:
- Przepis dla 4 osób
- Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 47 kcal
- Łatwość przyrządzenia: proste
- Całkowity czas wykonania: 5 minut
Składniki
- jogurt — 1 szklanka
- woda — 1 szklanka
- sól — szczypta
Przygotowanie
- Wymieszać wszystkie składniki i zmiksować.
- Podawać schłodzony.
A jaką markę jogurtu (z dostępnych w Polsce) najlepiej stosować do airanu? I czy można wmieszać do niego jakieś dodatki czy przyprawy?
Witam,
używam jogurt Bałkański i Bakoma naturalny gęsty. W Turcji ayran się robi bez przypraw. Prosty przepis, ale smaczny i zdrowy. Pasuje do bulguru, ryżu i różnych kebabów. Smacznego!
Kocham Ayran i jestem zafascynowana Turecką kuchnią i Turcją. Nigdy nie miałam marzeń a teraz mam jedno jest nim Turcja, chce zobaczyć Istanbul, Izmir…
P.S. czy jogurt grecki również się nadaje???
Pozdrawiam