Orientalna odmiana znanej i lubianej zupy pomidorowej. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 6 dużych pomidorów (najlepiej typu jajko)
- 5 szklanek wrzącej wody
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 7 łyżek makaronu ryżowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
-
Masło roztopić w garnku, dodać pokrojone w kostkę pomidory i przykryć.
-
Gotować, aż pomidory zmiękną, około 20 min. Jeśli trzeba ugnieść je.
-
Potem wsypać mąkę, wymieszać dokładnie.
-
Dodać koncentrat, sól i pieprz. Przykryć i gotować 7 min., od czasu do czasu mieszając.
-
Potem wlać wrzącą wodę. Znowu przykryć i gotować 10 min.
-
Wsypać makaron, zamieszać i gotować, aż makaron zmięknie, około 15-20 min., od czasu do czasu mieszając.
-
Można udekorować natką.
Dziekuje za pani bloga. Czesto z niego korzystam. Moj partner pochodzi z turcji I korzystam z przepisow z pani bloga . Sama zreszta lubie kuchnie turecka
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Życzę samych udanych potraw. Smacznego! Afiyet olsun!