ŞEHRİYELİ DOMATES ÇORBASI, czyli zupa pomidorowa z makaronem ryżowym

ŞEHRİYELİ DOMATES ÇORBASI, czyli zupa pomidorowa z makaronem ryżowym

Orientalna odmiana znanej i lubianej zupy pomidorowej. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 6 dużych pomidorów (najlepiej typu jajko)
  • 5 szklanek wrzącej wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 7 łyżek makaronu ryżowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojone w kostkę pomidory i przykryć.
  2. Gotować, aż pomidory zmiękną, około 20 min. Jeśli trzeba ugnieść je.
  3. Potem wsypać mąkę, wymieszać dokładnie.
  4. Dodać koncentrat, sól i pieprz. Przykryć i gotować 7 min., od czasu do czasu mieszając.
  5. Potem wlać wrzącą wodę. Znowu przykryć i gotować 10 min.
  6. Wsypać makaron, zamieszać i gotować, aż makaron zmięknie, około 15-20 min., od czasu do czasu mieszając.
  7. Można udekorować natką.

Wesprzyj bloga

2 komentarzy

  1. Dziekuje za pani bloga. Czesto z niego korzystam. Moj partner pochodzi z turcji I korzystam z przepisow z pani bloga . Sama zreszta lubie kuchnie turecka :-)

Skomentuj Magda Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*