MERCİMEK ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy

MERCİMEK ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy

Najbardziej popularna zupa w Turcji. Można znaleźć w restauracjach tureckich, ale nie ma jak w domu! Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4½ szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Składniki (sos)

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej mięty

Przygotowanie

  1. Umyć soczewicę dokładnie. Umyć i obrać warzywa. Pokroić w duże kawałki. Zalać wszystko wodą i gotować do miękkości warzyw. Wyłączyć ogień. Zmiksować zupę i przyprawić.
  2. Na patelni roztopić masło, dodać koncentrat, trochę smażyć i dodać przyprawy. Mieszać 10 sekund i wyłączyć ogień.
  3. Wlać zupę do miski i polać łyżką sosu.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Jedna z wielu wersji zupy z soczewicy, które robiłam. Często wracam do tego przepisu, zawsze się sprawdza.

Skomentuj Elżbieta Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*