Najbardziej popularna zupa w Turcji. Można znaleźć w restauracjach tureckich, ale nie ma jak w domu! Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 mała marchewka
- 1 mały ziemniak
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4½ szklanki wody
- sól
- pieprz
Składniki (sos)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej mięty
Przygotowanie
-
Umyć soczewicę dokładnie. Umyć i obrać warzywa. Pokroić w duże kawałki. Zalać wszystko wodą i gotować do miękkości warzyw. Wyłączyć ogień. Zmiksować zupę i przyprawić.
-
Na patelni roztopić masło, dodać koncentrat, trochę smażyć i dodać przyprawy. Mieszać 10 sekund i wyłączyć ogień.
-
Wlać zupę do miski i polać łyżką sosu.
Jedna z wielu wersji zupy z soczewicy, które robiłam. Często wracam do tego przepisu, zawsze się sprawdza.