Pyszna pasta z ciecierzycy i tahini! Porcja dla 6 osób. Smacznego!
Składniki
- 3 szklanki cieciorki
- 4 łyżki tahini
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sok z jednej średniej cytryny
- pół szklanki wody po ugotowaniu cieciorki
- sól
- oliwa
- chili
- kilka liści natki pietruszki
Przygotowanie
- Dzień wcześniej, wieczorem namoczyć cieciorkę. Następnego dnia ugotować aż zmięknie.
- Po ugotowaniu cieciorki odlać jedną szklankę wody i resztę odcedzić.
- Obrać każde ziarenko cieciorki.
- Cieciorkę włożyć do miski i zmiksować na bardzo gładką pastę, musi ona być bez żadnej grudki.
- Dodać tahini, oliwę, kmin, sól, sok z cytryny, przeciśnięte ząbki czosnku i wodę po gotowaniu cieciorki.
- Wymieszać dokładnie łyżką.
- Udekorować oliwą, natką i chili.
Pingback: Osmański przepych | Jourfixy
kminek czy kumin/kmin rzymski?
spróbuję zrobić z obraniem każdego ziarenka:)
chyba to ważne, bo do tej pory nie obierałam i łuski były wyczuwalne