HUMUS, czyli pasta z ciecierzycy i tahini

HUMUS, czyli pasta z ciecierzycy i tahini

Pyszna pasta z ciecierzycy i tahini! Porcja dla 6 osób. Smacznego!

Składniki

  • 3 szklanki cieciorki
  • 4 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2  łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z jednej średniej cytryny
  • pół szklanki wody po ugotowaniu cieciorki
  • sól
  • oliwa
  • chili
  • kilka liści natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej, wieczorem namoczyć cieciorkę. Następnego dnia ugotować aż zmięknie.
  2. Po ugotowaniu cieciorki odlać jedną szklankę wody i resztę odcedzić.
  3. Obrać każde ziarenko cieciorki.
  4. Cieciorkę włożyć do miski i zmiksować na bardzo gładką pastę, musi ona być bez żadnej grudki.
  5. Dodać tahini, oliwę, kmin, sól, sok z cytryny, przeciśnięte ząbki czosnku i wodę po gotowaniu cieciorki.
  6. Wymieszać dokładnie łyżką.
  7. Udekorować oliwą, natką i chili.

Wesprzyj bloga

2 komentarzy

  1. Pingback: Osmański przepych | Jourfixy

  2. kminek czy kumin/kmin rzymski?
    spróbuję zrobić z obraniem każdego ziarenka:)
    chyba to ważne, bo do tej pory nie obierałam i łuski były wyczuwalne

Skomentuj Danuta Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*