Okrągłe bułki ze szpinakiem i serem — nieco trudniejsza potrawa, ale warta zachodu! 12 sztuk. Smacznego!
Składniki (ciasto)
- 1 jajko + 1 białko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- 3 szklanki mąki
- woda
Składniki (do posypania kiedy wałkujemy)
- 2 łyżki skrobii pszennej
- 3 łyżki mąki
Składniki (farsz)
- 1 duża cebula
- 1 paczka szpinaku zmrożonego
- 200g sera typu feta
- pieprz czarny
- słodki pieprz czerwony
Składniki (sos)
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
Składniki (do posmarowania blachy)
Przygotowanie
-
Ciasto: Wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto. Trzeba mieszać przez 7 min. Przykryć ścierką i odstawić na bok.
-
Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień. Przykryć patelnię. Dusić je, aż wyparuje woda. Wyłączyć ogień. Ugnieść ser widelcem. Dodać ser i przyprawy do farszu.
-
Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu widelcem dokładnie.
-
Podzielić ciasto na 5 kawałków. Rozsypać makę z skrobią na stolnicy. Wałkować ciasto na okrągłe placki, jak się da najcieniej. Przekroić na pół. Posmarować z olejem. Na szerokim, okrągłym brzegu kłaść farsz i rolować placki do środka. W końcu odzyskamy długie rulon. Potem uformować „ślimaczki”, tak jak na zdjęciu. Posmarować każdy z nich z sosem. Posypać czarnuszką. Rozłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w temperaturze 175°C, aż do zrumienienia.
pysznie się prezentują!
Dziękuję : )
Dzień dobry,
dopiero trafiłam na tą stronę i jestem nią zachwycona. Bułeczki są przepyszne :).Poza tym prezentowane tutaj dania przedstawione są w przystępny sposób, a przez zamieszczone zdjęcia, aż ślinka cieknie :).Z pewnością jeszcze tu wrócę.
Pozdrawiam
Uwielbiam kuchnie turecka i doszlam do wniosku ,ze czas nauczyc sie gotowac dania kuchni tureckiej.Dodam ze moj maz pochodzi z Turcji .a przepisy tu podane sa dobrze opisane dla takiego poczatkujacego jak ja.
Aby wykonac takie buleczki czy mozna kupic gotowe ciasto?, a jesli tak to jakie?