ISPANAKLI PEYNİRLİ GÜL BÖREĞİ, czyli okrągłe bułki ze szpinakiem i serem

ISPANAKLI PEYNİRLİ GÜL BÖREĞİ, czyli okrągłe bułki ze szpinakiem i serem

Okrągłe bułki ze szpinakiem i serem — nieco trudniejsza potrawa, ale warta zachodu! 12 sztuk. Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • 1 jajko + 1 białko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • 3 szklanki mąki
  • woda

Składniki (do posypania kiedy wałkujemy)

  • 2 łyżki skrobii pszennej
  • 3 łyżki mąki

Składniki (farsz)

  • 1 duża cebula
  • 1 paczka szpinaku zmrożonego
  • 200g sera typu feta
  • pieprz czarny
  • słodki pieprz czerwony

Składniki (sos)

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju

Składniki (do dekoracji)

  • czarnuszka do posypania

Składniki (do posmarowania blachy)

  • olej

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto. Trzeba mieszać przez 7 min. Przykryć ścierką i odstawić na bok.
  2. Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień. Przykryć patelnię. Dusić je, aż wyparuje woda. Wyłączyć ogień. Ugnieść ser widelcem. Dodać ser i przyprawy do farszu.
  3. Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu widelcem dokładnie.
  4. Podzielić ciasto na 5 kawałków. Rozsypać makę z skrobią na stolnicy. Wałkować ciasto na okrągłe placki, jak się da najcieniej. Przekroić na pół. Posmarować z olejem. Na szerokim, okrągłym brzegu kłaść farsz i rolować placki do środka. W końcu odzyskamy długie rulon. Potem uformować „ślimaczki”, tak jak na zdjęciu. Posmarować każdy z nich z sosem. Posypać czarnuszką. Rozłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w temperaturze 175°C, aż do zrumienienia.

Wesprzyj bloga

5 komentarzy

  1. pysznie się prezentują!

  2. Dzień dobry,
    dopiero trafiłam na tą stronę i jestem nią zachwycona. Bułeczki są przepyszne :).Poza tym prezentowane tutaj dania przedstawione są w przystępny sposób, a przez zamieszczone zdjęcia, aż ślinka cieknie :).Z pewnością jeszcze tu wrócę.
    Pozdrawiam :)

  3. Uwielbiam kuchnie turecka i doszlam do wniosku ,ze czas nauczyc sie gotowac dania kuchni tureckiej.Dodam ze moj maz pochodzi z Turcji .a przepisy tu podane sa dobrze opisane dla takiego poczatkujacego jak ja.

  4. Aby wykonac takie buleczki czy mozna kupic gotowe ciasto?, a jesli tak to jakie?

Skomentuj Jula G. Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*