GÖZLEME, czyli tureckie placki

GÖZLEME, czyli tureckie placki

Każda pora dnia jest dobra na tureckie placki gözleme! Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • trochę letniej wody
  • olej do smarowania

Składniki (farsz)

  • 100 g białego sera
  • 250 g szpinaku
  • czerwony pieprz
  • czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda wyparuje. Zgnieść ser i wymieszać ze szpinakiem i przyprawami.
  2. Żeby zrobić ciasto, wymieszać wszystkie składniki bez wody. Wlewać wodę powoli i wyrabiać ciasto. Przykryć i odstawić na 10 min. Potem podzielić ciasto na 4 kawałki.
  3. Rozwałkować cienkie i okrągłe placki. Posmarować olejem. Dwa przeciwne boki placka zawinąć do środka, na około 4 cm. Wierzchy boków posmarować olejem. Na środku placka rozłożyć farsz. Pozostałe boki zawinąć do środka, tak żeby przykryć farsz. Otrzymamy uformowany kwadrat.
  4. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć placki z obu stron. Podawać z ayranem.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Jestem pod wrażeniem tureckiej kuchni, moje dzieci także. Dziękuję za przepisy, wykorzystam w kuchni :)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*