Każda pora dnia jest dobra na tureckie placki gözleme! Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki (ciasto)
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- trochę letniej wody
- olej do smarowania
Składniki (farsz)
- 100 g białego sera
- 250 g szpinaku
- czerwony pieprz
- czarny pieprz
Przygotowanie
-
Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda wyparuje. Zgnieść ser i wymieszać ze szpinakiem i przyprawami.
-
Żeby zrobić ciasto, wymieszać wszystkie składniki bez wody. Wlewać wodę powoli i wyrabiać ciasto. Przykryć i odstawić na 10 min. Potem podzielić ciasto na 4 kawałki.
-
Rozwałkować cienkie i okrągłe placki. Posmarować olejem. Dwa przeciwne boki placka zawinąć do środka, na około 4 cm. Wierzchy boków posmarować olejem. Na środku placka rozłożyć farsz. Pozostałe boki zawinąć do środka, tak żeby przykryć farsz. Otrzymamy uformowany kwadrat.
-
Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć placki z obu stron. Podawać z
ayranem.
Jestem pod wrażeniem tureckiej kuchni, moje dzieci także. Dziękuję za przepisy, wykorzystam w kuchni