Börek z ziemniakami w cienkim cieście. Ziemniaki przyprawione chili zapewniają oryginalny smak. Porcja dla 6 osób. Smacznego!
Składniki (farsz)
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- chili
- sól
- 2 łyżki oliwy
Składniki (sos)
- 1 szklanka mleka
- 1 białko
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka roztopionego masła
Składniki (pozostałe)
- 1 paczka yufek do baklawy
- 1 żółtko
- sezam
Przygotowanie
-
Żeby przygotować farsz, obrać i umyć ziemniaki. Wrzucić do garnka z wodą i solą. Gotować do miękkości. Ugnieść ziemniaki. Umyć i obrać cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać koncentrat. Mieszać jeszcze chwilę. Wymieszać cebulę z koncentratem razem z ziemniakami i przyprawić chili i solą.
-
Żeby przygotować sos, wymieszać mleko, białko, olej i roztopione masło.
-
Jedną yufkę rozłożyć na blachę. Posmarować sosem. Na niej rozłożyć drugą, posmarować sosem i położyć trzecią yufkę. Następnie na jednym brzegu rozłożyć farsz i wszystko zrolować. Przygotować wszystkie yufki w taki sposób.
-
Wszystkie rulony posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Upiec w piecu do zrumienienia w temperaturze 180 C. Pokroić na kawałki.
Super stronka na pewno wypróbuje przepisy :). Prosiłbym tylko aby przy nazwach np. takich jak yufke dała Pani opis tego co to jest :).