BAKLAVA YUFKASINDAN PATATESLİ BÖREK, czyli börek z ziemniakami

BAKLAVA YUFKASINDAN PATATESLİ BÖREK, czyli börek z ziemniakami

Börek z ziemniakami w cienkim cieście. Ziemniaki przyprawione chili zapewniają oryginalny smak. Porcja dla 6 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • chili
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Składniki (sos)

  • 1 szklanka mleka
  • 1 białko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka roztopionego masła

Składniki (pozostałe)

  • 1 paczka yufek do baklawy
  • 1 żółtko
  • sezam

Przygotowanie

  1. Żeby przygotować farsz, obrać i umyć ziemniaki. Wrzucić do garnka z wodą i solą. Gotować do miękkości. Ugnieść ziemniaki. Umyć i obrać cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać koncentrat. Mieszać jeszcze chwilę. Wymieszać cebulę z koncentratem razem z ziemniakami i przyprawić chili i solą.
  2. Żeby przygotować sos, wymieszać mleko, białko, olej i roztopione masło.
  3. Jedną yufkę rozłożyć na blachę. Posmarować sosem. Na niej rozłożyć drugą, posmarować sosem i położyć trzecią yufkę. Następnie na jednym brzegu rozłożyć farsz i wszystko zrolować. Przygotować wszystkie yufki w taki sposób.
  4. Wszystkie rulony posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Upiec w piecu do zrumienienia w temperaturze 180 C. Pokroić na kawałki.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Super stronka na pewno wypróbuje przepisy :). Prosiłbym tylko aby przy nazwach np. takich jak yufke dała Pani opis tego co to jest :).

Skomentuj Marcin Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*