Składniki
- 2 łyżeczki kawy tureckiej
- 2 filiżanki wody dobrej jakości
- 1½ łyżeczki cukru (zależnie od upodobania)
Przygotowanie
- Nalać wodę do tygielka, wsypać kawę i cukier. Zmieszać dokładnie.
- Gotować na bardzo wolnym ogniu.
- Gdy kawa kipi, nalać do filiżanek połowę kawy, resztę znowu zagotować aż zrobi się znowu pianka.
- Nalać do filiżanki resztę kawy. Im więcej pianki tym lepiej!
pamietajcie o tym, ze wody nie wolno doprowadzic do wrzenia, nie moze bulgotc
Moja fascynacja Turcją jest ogromna. Kupiłam nawet tygielek do parzenia kawy i turecką kawę. Wczoraj zaparzyłam pierwszy raz, do tygielka wlałam wody, wsypałam kawę i cukier. Dalej według przepisu, wyszła ładna pianka, ale smak mnie rozczarował. Dzisiaj zrobiłam znowu tym razem nie dodałam cukru tylko kardamon i była pyszna. Turecka kawa ( ta którą kupiłam) jest delikatna w smaku, nie jest tak gorzka i kwaśna jak te,które piłam do tej pory i nie muszę dodawać cukru.