TÜRK KAHVESİ, czyli kawa po turecku

TÜRK KAHVESİ, czyli kawa po turecku

Kawa po turecku. Popularną zabawą w Turcji jest wróżenie z fusów tak przyrządzonej kawy. Porcja dla 2 osób. Smacznego!

Składniki

  • 2 łyżeczki kawy tureckiej
  • 2 filiżanki wody dobrej jakości
  • 1½ łyżeczki cukru (zależnie od upodobania)

Przygotowanie

  1. Nalać wodę do tygielka, wsypać kawę i cukier. Zmieszać dokładnie.
  2. Gotować na bardzo wolnym ogniu.
  3. Gdy kawa kipi, nalać do filiżanek połowę kawy, resztę znowu zagotować aż zrobi się znowu pianka.
  4. Nalać do filiżanki resztę kawy. Im więcej pianki tym lepiej!

Tagi

Wesprzyj bloga

2 komentarzy

  1. pamietajcie o tym, ze wody nie wolno doprowadzic do wrzenia, nie moze bulgotc

  2. Moja fascynacja Turcją jest ogromna. Kupiłam nawet tygielek do parzenia kawy i turecką kawę. Wczoraj zaparzyłam pierwszy raz, do tygielka wlałam wody, wsypałam kawę i cukier. Dalej według przepisu, wyszła ładna pianka, ale smak mnie rozczarował. Dzisiaj zrobiłam znowu tym razem nie dodałam cukru tylko kardamon i była pyszna. Turecka kawa ( ta którą kupiłam) jest delikatna w smaku, nie jest tak gorzka i kwaśna jak te,które piłam do tej pory i nie muszę dodawać cukru.

Skomentuj renia Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*