Słodkie i bardzo delikatne ciasteczka z syropem cytrynowym, doskonałe do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego!
Składniki (ciasto)
- 125g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6 g proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- starta skórka z jednej cytryny
Składniki (sos)
- 3½ szklanki wody
- 1½ szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
-
Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić. Blachę posmarować olejem lub masłem. Urwać kawałek ciasta o wielkości orzecha, uformować kulkę i zgnieść na płasko. Ułożyć na blasze. Udekorować orzechami laskowymi. Piec w piecu w temperaturze 175 °C, aż do zrumienienia.
-
W tym czasie wlać wodę do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać chwilę. Zagotować.
-
Wyjąć blachę z pieca i polać ciasteczka gorącym sosem, kiedy jeszcze są ciepłe. Podawać na zimno.
a ile z tego wyjdzie ciasteczek ???
Bardo smakowało. Kuchnia Turecka to jedna z moich ulubionych.
co za rak