ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym

ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym

Słodkie i bardzo delikatne ciasteczka z syropem cytrynowym, doskonałe do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • 125g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • starta skórka z jednej cytryny

Składniki (do dekoracji)

  • orzechy laskowe całe

Składniki (sos)

  • 3½ szklanki wody
  • 1½ szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić. Blachę posmarować olejem lub masłem. Urwać kawałek ciasta o wielkości orzecha, uformować kulkę i zgnieść na płasko. Ułożyć na blasze. Udekorować orzechami laskowymi. Piec w piecu w temperaturze 175 °C, aż do zrumienienia.
  2. W tym czasie wlać wodę do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać chwilę. Zagotować.
  3. Wyjąć blachę z pieca i polać ciasteczka gorącym sosem, kiedy jeszcze są ciepłe. Podawać na zimno.

Wesprzyj bloga

3 komentarzy

  1. Agnieszka

    a ile z tego wyjdzie ciasteczek ???

  2. Bardo smakowało. Kuchnia Turecka to jedna z moich ulubionych.

  3. Tomek Gwóźdź

    co za rak

Skomentuj Agnieszka Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*