TOPTOPU, czyli kulki mięsne w pomidorowym sosie

TOPTOPU, czyli kulki mięsne w pomidorowym sosie

Małe kulki mięsne, dosłownie w ustach się rozpływają! Porcja dla 3 osób. Smacznego!

Składniki (kotleciki)

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bulguru/ryżu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki
  • sól
  • pieprz

Składniki (sos)

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szklanek wrzącej wody
  • sól

Składniki

  • mąka

Przygotowanie

  1. Mięso wymieszać z wszystkimi składnikami. Uformować kulki. Blachę wysypać mąką. W mące obtoczyć wszystkie kulki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Zeszklić i dodać koncentrat. Mieszać minutę i wlać wrzącą wodę.
  3. Wrzucać pojedynczo kulki, nadmiar mąki strząsnąć. Gotować około 30 min.

Wesprzyj bloga

3 komentarzy

  1. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Mam 19 lat i wyszłam za 15 lat starszego Turka. W tym roku byłam pierwszy raz w Turcji i znalazłam tu mnóstwo przepisów które wykorzystała moja teściowa :) niestety nie wszystko zdążyłam podpatrzyć i zapamiętać dlatego jako młoda żona napewno nie raz będę korzystać z Pani przepisów. Kuchnia turecka jest dla mnie zupełnie nowością mimo że kończę gastronomiczną szkołę. Jako przyszły profesjonalny kucharz z zawodu i zamiłowania podziwiam za tak piękną prezentację potraw 😉 Pozdrawiam

    • Duygu Bolikowski

      Dzień dobry,
      dziękuję ślicznie za miłe słowa. Mam nadzieję, że moje przepisy sprawdzą się. : ) Zyczę szczęścia na nowej drodze!
      Pozdrawiam serdecznie.

  2. karolina

    Witam, Turcja słynie z używania świeżych warzyw, a z tego co czytam w każdym, prawie każdym przepisie używany jest koncentrat pomidorowy zamiast pomidora czy przecieru????? dlaczego??
    nie byłoby to smaczniejsze??
    pozdrawiam

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*