Małe kulki mięsne, dosłownie w ustach się rozpływają! Porcja dla 3 osób. Smacznego!
Składniki (kotleciki)
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bulguru/ryżu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki natki
- sól
- pieprz
Składniki (sos)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 4 szklanek wrzącej wody
- sól
Przygotowanie
-
Mięso wymieszać z wszystkimi składnikami. Uformować kulki. Blachę wysypać mąką. W mące obtoczyć wszystkie kulki.
-
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Zeszklić i dodać koncentrat. Mieszać minutę i wlać wrzącą wodę.
-
Wrzucać pojedynczo kulki, nadmiar mąki strząsnąć. Gotować około 30 min.
Jestem pod ogromnym wrażeniem. Mam 19 lat i wyszłam za 15 lat starszego Turka. W tym roku byłam pierwszy raz w Turcji i znalazłam tu mnóstwo przepisów które wykorzystała moja teściowa niestety nie wszystko zdążyłam podpatrzyć i zapamiętać dlatego jako młoda żona napewno nie raz będę korzystać z Pani przepisów. Kuchnia turecka jest dla mnie zupełnie nowością mimo że kończę gastronomiczną szkołę. Jako przyszły profesjonalny kucharz z zawodu i zamiłowania podziwiam za tak piękną prezentację potraw 😉 Pozdrawiam
Dzień dobry,
dziękuję ślicznie za miłe słowa. Mam nadzieję, że moje przepisy sprawdzą się. : ) Zyczę szczęścia na nowej drodze!
Pozdrawiam serdecznie.
Witam, Turcja słynie z używania świeżych warzyw, a z tego co czytam w każdym, prawie każdym przepisie używany jest koncentrat pomidorowy zamiast pomidora czy przecieru????? dlaczego??
nie byłoby to smaczniejsze??
pozdrawiam