TOPTOPU, czyli kulki mięsne w pomidorowym sosie

TOPTOPU, czyli kulki mięsne w pomidorowym sosie

Małe kulki mięsne, dosłownie w ustach się rozpływają! Porcja dla 3 osób. Smacznego!

Składniki (kotleciki)

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bulguru/ryżu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki natki
  • sól
  • pieprz

Składniki (sos)

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szklanek wrzącej wody
  • sól

Składniki

  • mąka

Przygotowanie

  1. Mięso wymieszać z wszystkimi składnikami. Uformować kulki. Blachę wysypać mąką. W mące obtoczyć wszystkie kulki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Zeszklić i dodać koncentrat. Mieszać minutę i wlać wrzącą wodę.
  3. Wrzucać pojedynczo kulki, nadmiar mąki strząsnąć. Gotować około 30 min.

Wesprzyj bloga

3 komentarzy

  1. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Mam 19 lat i wyszłam za 15 lat starszego Turka. W tym roku byłam pierwszy raz w Turcji i znalazłam tu mnóstwo przepisów które wykorzystała moja teściowa :) niestety nie wszystko zdążyłam podpatrzyć i zapamiętać dlatego jako młoda żona napewno nie raz będę korzystać z Pani przepisów. Kuchnia turecka jest dla mnie zupełnie nowością mimo że kończę gastronomiczną szkołę. Jako przyszły profesjonalny kucharz z zawodu i zamiłowania podziwiam za tak piękną prezentację potraw 😉 Pozdrawiam

    • Duygu Bolikowski

      Dzień dobry,
      dziękuję ślicznie za miłe słowa. Mam nadzieję, że moje przepisy sprawdzą się. : ) Zyczę szczęścia na nowej drodze!
      Pozdrawiam serdecznie.

  2. karolina

    Witam, Turcja słynie z używania świeżych warzyw, a z tego co czytam w każdym, prawie każdym przepisie używany jest koncentrat pomidorowy zamiast pomidora czy przecieru????? dlaczego??
    nie byłoby to smaczniejsze??
    pozdrawiam

Skomentuj Duygu Bolikowski Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*