Popularna i lubiana potrawa turecka, nieco podobna do polskich pierogów. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki (ciasto)
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- woda, ile zabierze
- 1½ łyżeczki soli
Składniki (farsz)
- 400g mielonego mięsa z wołowiny
- 1 średnia cebula
- ½ natki pietruszki
- sól
- pieprz
Składniki (sos I)
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
Składniki (sos II)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- suszona mięta
- czerwony pieprz, chili
Przygotowanie
- W głębokiej misce wymieszać składniki i wyrobić twarde ciasto.Podzielić na 5 części.
- Żeby przygotować farsz, zetrzeć cebulę, posiekać pietruszkę i wymieszać z mięsem.
- Wziąć jedną część ciasta i rozwałkować na grubość 1mm. Pokroić na kwadraciki o wielkości 2×2 cm. Na każdym kwadraciku położyć farsz. Potem połączyć przeciwległe rogi. Pierożki odkładać na wysypaną mąką ściereczkę. Pierożki nie powinny stykać się ze sobą. Postępować tak z każdą cześcią ciasta.
- Zagotować wodę, posolić i dodać odrobinę oliwy. Wrzucać pierogi do wody i gotować około 20 min.
- Sos I: Wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z jogurtem.
- Sos II: Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać resztę składników, mieszać chwilę i wyłączyć ogień.
- Na talerzu najpierw położyć pierogi z odrobiną wody, w której się gotowały, potem polać jogurtem, a potem drugim sosem.
Śliczne są te Twoje pierożki!