MANTI, czyli pierogi tureckie

MANTI, czyli pierogi tureckie

Popularna i lubiana potrawa turecka, nieco podobna do polskich pierogów. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • woda, ile zabierze
  • 1½ łyżeczki soli

Składniki (farsz)

  • 400g mielonego mięsa z wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • ½ natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Składniki (sos I)

  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku

Składniki (sos II)

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • suszona mięta
  • czerwony pieprz, chili

Przygotowanie

  1. W głębokiej misce wymieszać składniki i wyrobić twarde ciasto.Podzielić na 5 części.
  2. Żeby przygotować farsz, zetrzeć cebulę, posiekać pietruszkę i wymieszać z mięsem.
  3. Wziąć jedną część ciasta i rozwałkować na grubość 1mm. Pokroić na kwadraciki o wielkości 2×2 cm. Na każdym kwadraciku położyć farsz. Potem połączyć przeciwległe rogi. Pierożki odkładać na wysypaną mąką ściereczkę. Pierożki nie powinny stykać się ze sobą. Postępować tak z każdą cześcią ciasta.
  4. Zagotować wodę, posolić i dodać odrobinę oliwy. Wrzucać pierogi do wody i gotować około 20 min.
  5. Sos I: Wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z jogurtem.
  6. Sos II: Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać resztę składników, mieszać chwilę i wyłączyć ogień.
  7. Na talerzu najpierw położyć pierogi z odrobiną wody, w której się gotowały, potem polać jogurtem, a potem drugim sosem.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Śliczne są te Twoje pierożki!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*