Bardzo zdrowy sposób przyrządzania ryby. Porcja dla 1 osoby. Smacznego!
Składniki
- 1 dorada (lub inna ryba)
- 1 łyżka liści natki
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku pokrojonego w plasterki
- 1 plasterek cytryny, bez skóry
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średni ziemniak
- 1 średnia marchewka
- 1 średni pomidor
- ½ czerwonej papryki
- rękaw foliowy
Przygotowanie
-
Wypatroszyć rybę, odciąć głowę i umyć. Posolić i dodać pieprzu.
-
Do środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii.
-
Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać resztę oliwy.
-
Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około 45 min.
-
Potem rozerwać folię i dopiec rybę do zrumienienia około 5 min.
Usiadłam przed komputerem trochę głodna. To znaczy, nie wiedziałam, że jestem głodna, dopóki nie zaczęłam czytać tych przepisów i oglądać załączonych do nich fotografii. Teraz już muszę kończyć i biec, coś przygotować…może taką właśnie rybkę…To będzie „ryba a la Duygu” !