FIRINDA BALIK, czyli ryba z pieca

FIRINDA BALIK, czyli ryba z pieca

Bardzo zdrowy sposób przyrządzania ryby. Porcja dla 1 osoby. Smacznego!

Składniki

  • 1 dorada (lub inna ryba)
  • 1 łyżka liści natki
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku pokrojonego w plasterki
  • 1 plasterek cytryny, bez skóry
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średni ziemniak
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni pomidor
  • ½ czerwonej papryki
  • rękaw foliowy

Przygotowanie

  1. Wypatroszyć rybę, odciąć głowę i umyć. Posolić i dodać pieprzu.
  2. Do środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii.
  3. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać resztę oliwy.
  4. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około 45 min.
  5. Potem rozerwać folię i dopiec rybę do zrumienienia około 5 min.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Usiadłam przed komputerem trochę głodna. To znaczy, nie wiedziałam, że jestem głodna, dopóki nie zaczęłam czytać tych przepisów i oglądać załączonych do nich fotografii. Teraz już muszę kończyć i biec, coś przygotować…może taką właśnie rybkę…To będzie „ryba a la Duygu” !

Skomentuj Anonymous Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*