ETLİ SARMA, czyli liście winogron zawijane z mięsem

ETLİ SARMA, czyli liście winogron zawijane z mięsem

Liście winogron zawijane z mięsem nie tylko wyglądają pięknie, ale też smakują rewelacyjnie! Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • 250g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • czarny pieprz

Składniki (pozostałe)

  • 300 g liści winogron w słonej zalewie
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 5 łyżek oliwy użytych jako sos po ugotowaniu

Przygotowanie

  1. Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować 20 min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną.
  2. Żeby przygotować farsz, obrać, umyć cebulę i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć.Wymieszać wszytkie składniki farszu w misce.
  3. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.
  4. Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.
  5. Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Jeśli będzie potrzebna, dolać jeszcze raz wodę . Kiedy liście bedą miękkie, wyłączyć ogień i odstawić na bok.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem polać roladki. Podawać na ciepło.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Ja podaje z domowym jogurtem. Moje dzieciaki uwielbiaja te potrawe. Polskie galabki sa rowniez pyszne ale wielkie. Sarma mozna sie delektowac…

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*