Liście winogron zawijane z mięsem nie tylko wyglądają pięknie, ale też smakują rewelacyjnie! Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki (farsz)
- 250g mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu
- sól
- czarny pieprz
Składniki (pozostałe)
- 300 g liści winogron w słonej zalewie
- 1 szklanka wrzącej wody
- 5 łyżek oliwy użytych jako sos po ugotowaniu
Przygotowanie
- Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować 20 min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną.
-
Żeby przygotować farsz, obrać, umyć cebulę i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć.Wymieszać wszytkie składniki farszu w misce.
-
Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.
-
Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.
-
Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Jeśli będzie potrzebna, dolać jeszcze raz wodę . Kiedy liście bedą miękkie, wyłączyć ogień i odstawić na bok.
-
Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem polać roladki. Podawać na ciepło.
Ja podaje z domowym jogurtem. Moje dzieciaki uwielbiaja te potrawe. Polskie galabki sa rowniez pyszne ale wielkie. Sarma mozna sie delektowac…