ETLİ SARMA, czyli liście winogron zawijane z mięsem

ETLİ SARMA, czyli liście winogron zawijane z mięsem

Liście winogron zawijane z mięsem nie tylko wyglądają pięknie, ale też smakują rewelacyjnie! Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • 250g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • czarny pieprz

Składniki (pozostałe)

  • 300 g liści winogron w słonej zalewie
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 5 łyżek oliwy użytych jako sos po ugotowaniu

Przygotowanie

  1. Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować 20 min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną.
  2. Żeby przygotować farsz, obrać, umyć cebulę i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć.Wymieszać wszytkie składniki farszu w misce.
  3. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.
  4. Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.
  5. Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Jeśli będzie potrzebna, dolać jeszcze raz wodę . Kiedy liście bedą miękkie, wyłączyć ogień i odstawić na bok.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem polać roladki. Podawać na ciepło.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Ja podaje z domowym jogurtem. Moje dzieciaki uwielbiaja te potrawe. Polskie galabki sa rowniez pyszne ale wielkie. Sarma mozna sie delektowac…

Skomentuj Ola Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*