TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z kurczaka

TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z kurczaka

Delikatna, lekka, trochę z kwaśna zupa z kurczaka. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 3 szklanki rosołu
  • 3 szklanki wody
  • 1 pierś kurczaka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 5 łyżek makaronu nitki
  • sól
  • czarny pieprz

Składniki (sos)

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pół cytryny

Przygotowanie

  1. Rosół, wodę i pietruszkę gotować w garnku. Dodać umytą i pokrojoną pierś kurczaka.
  2. Kiedy kurczak zmięknie, dodać makaron, sól i pieprz. Gotować, aż makaron będzie miękki.
  3. W tym czasie wymieszać żółtko z mąką, cytryną i jogurtem w miseczce. Wlewać stopniowo po odrobinie rosołu i wymieszać dokładnie.
  4. Powtórzyć kilka razy i wlać sos do garnka. Gotować jeszcze 2 min. Wyjąć pietruszkę i podawać zupę posypaną świeżymi liśćmi pietruszki.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*