Delikatna, lekka, trochę z kwaśna zupa z kurczaka. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 3 szklanki rosołu
- 3 szklanki wody
- 1 pierś kurczaka
- kilka gałązek natki pietruszki
- 5 łyżek makaronu nitki
- sól
- czarny pieprz
Składniki (sos)
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pół cytryny
Przygotowanie
- Rosół, wodę i pietruszkę gotować w garnku. Dodać umytą i pokrojoną pierś kurczaka.
- Kiedy kurczak zmięknie, dodać makaron, sól i pieprz. Gotować, aż makaron będzie miękki.
- W tym czasie wymieszać żółtko z mąką, cytryną i jogurtem w miseczce. Wlewać stopniowo po odrobinie rosołu i wymieszać dokładnie.
- Powtórzyć kilka razy i wlać sos do garnka. Gotować jeszcze 2 min. Wyjąć pietruszkę i podawać zupę posypaną świeżymi liśćmi pietruszki.