PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów

PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów

Łatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 2 pory
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki rosołu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić.
  2. Dodać resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Posolić i popieprzyć. Wlać rosół i wodę. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować.
  3. W miseczce wymieszać odrobinę zupy ze śmietaną. Wlać do garnka, jeszcze chwilę gotować.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*