Łatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 2 pory
- 1 średnia cebula
- 1 średni ziemniak
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki rosołu
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie
- Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić.
- Dodać resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Posolić i popieprzyć. Wlać rosół i wodę. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować.
- W miseczce wymieszać odrobinę zupy ze śmietaną. Wlać do garnka, jeszcze chwilę gotować.