Bardzo apetyczna i gęsta zupa z soczewicy. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ¼ szklanki ryżu
- 1 mała marchewka
- 1 mały ziemniak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ zielonej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka rosołu
- sól
- chili
Przygotowanie
- Umyć ryż i soczewicę kilka razy. Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło i oliwę w garnku.
- Dodać cebulę, czosnek i paprykę. Zeszklić i dodać ziemniak i marchewkę.
- Smażyć przez chwilę i wsypać ryż i soczewicę. Dodać przyprawy, wymieszać, wlać rosół i wodę.
- Przykryć i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Pospać chili.