MAHLUTA ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy

MAHLUTA ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy

Bardzo apetyczna i gęsta zupa z soczewicy. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • ¼ szklanki ryżu
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ zielonej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka rosołu
  • sól
  • chili

Przygotowanie

  1. Umyć ryż i soczewicę kilka razy. Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło i oliwę w garnku.
  2. Dodać cebulę, czosnek i paprykę. Zeszklić i dodać ziemniak i marchewkę.
  3. Smażyć przez chwilę i wsypać ryż i soczewicę. Dodać przyprawy, wymieszać, wlać rosół i wodę.
  4. Przykryć i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Pospać chili.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*