Bardzo zdrowa zupa z zielonej soczewicy. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- ½ szklanki makaronu
- sól
- pieprz
- mięta suszona
- 4 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie
-
Umyć soczewicę i gotować w garnku około 20 min. Odcedzić. Odstawić na bok.
-
Cebulę i czosnek umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
-
Roztopić masło i oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Zeszklić.
-
Dodać koncentrat. Wymieszać. Wlać wodę i dodać soczewicę.
-
Kiedy woda zagotuje się, wrzucić makaron. Ugotować do miękkości.
-
Doprawić do smaku solą, miętą i pieprzem.
Zupa była pyszna, smakowała również rodzinie. To pierwszy przepis jaki wypróbowałam i na pewno nie ostatni.
Bardzo smaczna:)