ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK, czyli zupa z zielonej soczewicy

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK, czyli zupa z zielonej soczewicy

Bardzo zdrowa zupa z zielonej soczewicy. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • ½ szklanki makaronu
  • sól
  • pieprz
  • mięta suszona
  • 4 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie

  1. Umyć soczewicę i gotować w garnku około 20 min. Odcedzić. Odstawić na bok.
  2. Cebulę i czosnek umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Roztopić masło i oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Zeszklić.
  4. Dodać koncentrat. Wymieszać. Wlać wodę i dodać soczewicę.
  5. Kiedy woda zagotuje się, wrzucić makaron. Ugotować do miękkości.
  6. Doprawić do smaku solą, miętą i pieprzem.

Wesprzyj bloga

2 komentarzy

  1. Zupa była pyszna, smakowała również rodzinie. To pierwszy przepis jaki wypróbowałam i na pewno nie ostatni.

  2. Obserwator

    Bardzo smaczna:)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*