Wartościowa, delikatna i lekka zupa z bobu. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 1 paczka mrożonego bobu (450g.)
- 1 mała marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- śmietana 18% do dekoracji
- posiekany koperek
- sok z cytryny
Przygotowanie
- W garnku gotować bób do miękkości. Odcedzić i obrać go.
- Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć.
- W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę. Zeszklić.
- Dodać mąkę i mieszać przez minutę.
- Dodać bób, mieszać jeszcze chwilę i wlać wrzącą wodę.
- Gotować 10 min. i zmiksować.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Wlać do miseczki, udekorować śmietaną i koperkiem.