BAKLA ÇORBASI, czyli turecka zupa z bobu

BAKLA ÇORBASI, czyli turecka zupa z bobu

Wartościowa, delikatna i lekka zupa z bobu. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 paczka mrożonego bobu (450g.)
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18% do dekoracji
  • posiekany koperek
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. W garnku gotować bób do miękkości. Odcedzić i obrać go.
  2. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć.
  4. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę. Zeszklić.
  5. Dodać mąkę i mieszać przez minutę.
  6. Dodać bób, mieszać jeszcze chwilę i wlać wrzącą wodę.
  7. Gotować 10 min. i zmiksować.
  8. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  9. Wlać do miseczki, udekorować śmietaną i koperkiem.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*