PATLICAN KAVURMA, czyli bakłażan z patelni

PATLICAN KAVURMA, czyli bakłażan z patelni

Bakłażan z patelni, popularna turecka przekąska. Porcja dla 2 osób. Smacznego!

Składniki

  • 3 średnie bakłażany
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • sól
  • masło

Przygotowanie

  1. Umyć bakłażany, podzielić na pół poprzecznie, a potem ponakrywać wzdłuż na cienkie paski, nie przecinając piętki, jak na zdjęciu.
  2. Moczyć w solonej wodzie przez 1 godzinę. Potem wylać wodę i umyć bakłażany zimną wodą.
  3. Osuszyć papierem.
  4. Sól wymieszać z mąką kukurydzianą.
  5. Obtoczyć każdą stronę bakłażana w mące kukurydzianej.
  6. Na patelni teflonowej roztopić masło. Podsmażać bakłażany z każdej strony na wolnym ogniu, od czasu do czasu naciskając drewnianą łyżką.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*