Ciekawa kombinacja ziemniaków ze smażoną marchewką i czosnkowym jogurtem. Gdy przygotowuję ją na imprezy „składkowe”, zawsze kończy się pierwsza! Smacznego!
Składniki
- 4 średnie ziemniaki
- 5 średnich marchewek
- 1 kubek jogurtu (340 g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól
- czarny pieprz
Składniki (sos)
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości.Ugnieść je i doprawić solą i czarnym pieprzem. Marchewki zetrzeć i usmażyć na oliwie rozgrzanej na patelni, aż marchewka zmieni kolor na żółty.
- Do głębszego naczynia najpierw włożyć puree z ziemniaków, wyrównać łyżką, a potem wyłożyć marchewkę i znowu wyrównać. Zmieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać wszystko jogurtem.
- Następnie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać paprykę i od razu zdjąć z ognia. Na jogurt wlać sos.
Prostota tego przepisu nie oddaje efektu. Zrobiłam przy okazji grilla, u mnie też skończyła się pierwsza:)