PATATESLİ HAVUÇLU TARATOR, czyli puree z ziemniaków i marchewki

PATATESLİ HAVUÇLU TARATOR, czyli puree z ziemniaków i marchewki

Ciekawa kombinacja ziemniaków ze smażoną marchewką i czosnkowym jogurtem. Gdy przygotowuję ją na imprezy „składkowe”, zawsze kończy się pierwsza! Smacznego!

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 5 średnich marchewek
  • 1 kubek jogurtu (340 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • czarny pieprz

Składniki (sos)

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości.Ugnieść je i doprawić solą i czarnym pieprzem. Marchewki zetrzeć i usmażyć na oliwie rozgrzanej na patelni, aż marchewka zmieni kolor na żółty.
  2. Do głębszego naczynia najpierw włożyć puree z ziemniaków, wyrównać łyżką, a potem wyłożyć marchewkę i znowu wyrównać. Zmieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać wszystko jogurtem.
  3. Następnie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać paprykę i od razu zdjąć z ognia. Na jogurt wlać sos.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Prostota tego przepisu nie oddaje efektu. Zrobiłam przy okazji grilla, u mnie też skończyła się pierwsza:)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*