RAMAZAN PİDESİ, czyli chleb turecki

RAMAZAN PİDESİ, czyli chleb turecki

Specjalny turecki chleb na czas Ramadanu. Smacznego!

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka letniej wody
  • ½ szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki (polewa do posmarowania)

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mleka

Składniki (do posypania)

  • sezam
  • czarnuszka

Przygotowanie

  1. W głębokim naczyniu wymieszać wszyskie składniki i wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. Drewnianą łyżką delikatnie przycisnąć kilka razy, żeby zmniejszyć ilość powietrza.
  2. Blachę posmarować masłem i rozłożyć ciasto. Ukształtować tak jak na zdjęciu. Przykryć znowu ścierką i odczekać około pół godziny.
  3. Potem posmarować polewą. Posypać sezamem i czarnuszką. Upiec w piecu podgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Witam.
    Mam pytanie,czy ten chlebek nadaje sie do kebabu?
    Pozdrawiam.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*