Specjalny turecki chleb na czas Ramadanu. Smacznego!
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 10 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka letniej wody
- ½ szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki (polewa do posmarowania)
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie
- W głębokim naczyniu wymieszać wszyskie składniki i wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. Drewnianą łyżką delikatnie przycisnąć kilka razy, żeby zmniejszyć ilość powietrza.
- Blachę posmarować masłem i rozłożyć ciasto. Ukształtować tak jak na zdjęciu. Przykryć znowu ścierką i odczekać około pół godziny.
- Potem posmarować polewą. Posypać sezamem i czarnuszką. Upiec w piecu podgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia.
Witam.
Mam pytanie,czy ten chlebek nadaje sie do kebabu?
Pozdrawiam.