PEYNİRLİ POAÇA, czyli pieczone bułeczki z serem

PEYNİRLİ POAÇA, czyli pieczone bułeczki z serem

Śliczne, miękkie, pieczone bułeczki z serem. Smacznego!

Składniki

  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ lyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko
  • żółtko do posmarowania bułeczek
  • mąka (ile potrzeba)

Składniki (farsz)

  • 200 g białego sera
  • natka

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 5-7 minut. W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta i drożdże. Zagnieść ciasto. Przykryć i poczekać, aż urośnie. Odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. Na blasze rozłożyć pergamin i układać bułeczki zostawiając wolne miejsca. Wierzchy posmarować żółtkiem. Piec w temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia.
  2. Żeby przygotować farsz, ugnieść ser. Umyć i posiekać natkę.
  3. Upieczone i wystudzone bułeczki nadkroić. Położyć ser i obtoczyć w natce.

Wesprzyj bloga

2 komentarzy

  1. Mniam.mniam… wszystko wygląda bardzo,bardzo apetycznie. Na pewno będę korzystać z tych przepisów…

  2. Dziękuję bardzo! Mam nadzieję, że bedą Ci smakowały.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*