Śliczne, miękkie, pieczone bułeczki z serem. Smacznego!
Składniki
- 1,5 szklanki letniego mleka
- ½ szklanki oleju
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1½ lyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko
- żółtko do posmarowania bułeczek
- mąka (ile potrzeba)
Przygotowanie
- Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 5-7 minut. W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta i drożdże. Zagnieść ciasto. Przykryć i poczekać, aż urośnie. Odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. Na blasze rozłożyć pergamin i układać bułeczki zostawiając wolne miejsca. Wierzchy posmarować żółtkiem. Piec w temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia.
- Żeby przygotować farsz, ugnieść ser. Umyć i posiekać natkę.
- Upieczone i wystudzone bułeczki nadkroić. Położyć ser i obtoczyć w natce.
Mniam.mniam… wszystko wygląda bardzo,bardzo apetycznie. Na pewno będę korzystać z tych przepisów…
Dziękuję bardzo! Mam nadzieję, że bedą Ci smakowały.