Składniki
- 5 razy yufka (cienki placek)
Składniki (farsz)
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g szpinaku
- 1 duża cebula
- sól
- czarny pieprz
- 3 łyżki oleju
Składniki (sos I)
- 1 jajko + 1 białko
- 5 łyżek mleka
- 10 łyżek oleju
Składniki (sos II)
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Farsz: Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso i zrumienić. Jeśli szpinak jest zamrożony, rozmrozić go na patelni i odcedzić dokładnie z wody . Jeśli szpinak jest świeży, umyć dokładnie, pokroić i odcedzić. Dodać do mięsa. Smażyć przez chwilę wszystkie składniki i przyprawić.
- Posmarować blachę olejem. Rozłożyć jedną yufkę. Posmarować sosem i na nią położyć następną yufkę. Rozłożyć połowę farszu równo, a potem położyć kolejną yufkę. Resztę farszu rozłożyć na nią i znowu przykryć yufką, posmarować sosem. Powtórzać, aż yufki się skończą. Potem pokroić na kwadraty. Rozsmarować drugi sos. Piec w temperaturze 180° C do zrumienienia.