ISPANAKLI KIYMALI BÖREK, czyli börek z mięsem i szpinakiem

ISPANAKLI KIYMALI BÖREK, czyli börek z mięsem i szpinakiem

Börek z mięsem i szpinakiem — najbardziej popularny börek w Turcji. Smacznego!

Składniki

  • 5 razy yufka (cienki placek)

Składniki (farsz)

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g szpinaku
  • 1 duża cebula
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3 łyżki oleju

Składniki (sos I)

  • 1 jajko + 1 białko
  • 5 łyżek mleka
  • 10 łyżek oleju

Składniki (sos II)

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju

 

Przygotowanie

  1. Farsz: Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso i zrumienić. Jeśli szpinak jest zamrożony, rozmrozić go na patelni i odcedzić dokładnie z wody . Jeśli szpinak jest świeży, umyć dokładnie, pokroić i odcedzić. Dodać do mięsa. Smażyć przez chwilę wszystkie składniki i przyprawić.
  2. Posmarować blachę olejem. Rozłożyć jedną yufkę. Posmarować sosem i na nią położyć następną yufkę. Rozłożyć połowę farszu równo, a potem położyć kolejną yufkę. Resztę farszu rozłożyć na nią i znowu przykryć yufką, posmarować sosem. Powtórzać, aż yufki się skończą. Potem pokroić na kwadraty. Rozsmarować drugi sos. Piec w temperaturze 180° C do zrumienienia.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*