BAZLAMA, czyli turecki chlebek pita

BAZLAMA, czyli turecki chlebek pita

Mmm… świeża, gorąca turecka pita jest doskonała z czarnymi oliwkami lub masłem czosnkowym. Smacznego!

Składniki

  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • woda letnia (mniej niż szklanka)
  • ½ szklanki mleka letniego
  • 20 g drożdży świeżych (mokrych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Dodać pokruszone drożdże i cukier do mleka, wymieszać dokładnie. Zostawić na 10 min. żeby drożdże wyrosły.
  2. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać sól i mleko z drożdżami i cukrem. Wyrabiać ciasto wlewając wodę w bardzo małych ilościach. Ciasto musi się lepić do rąk.
  3. Zostawić ciasto na pół godziny, żeby urosło o około 2 razy.
  4. Rozsypać mąkę na blacie kuchennym. Podzielić ciasto na 5 kawałków. Obtoczyć każdy kawałek w mące i uformować okrągłe chlebki o średnicy około 10 cm. Chlebki mają być grube na ok. 1,5 cm.
  5. Rozgrzać patelnię teflonową i zrumienić każdy chlebek z obu stron na małym ogniu, ruszając patelnię, aby chlebek się przesuwał.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Tak widzę patriotyzm – pokazywanie kultury bez narzucania. Brawo dziewczyno.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*