Mmm… świeża, gorąca turecka pita jest doskonała z czarnymi oliwkami lub masłem czosnkowym. Smacznego!
Składniki
- 2½ szklanki mąki pszennej
- woda letnia (mniej niż szklanka)
- ½ szklanki mleka letniego
- 20 g drożdży świeżych (mokrych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Dodać pokruszone drożdże i cukier do mleka, wymieszać dokładnie. Zostawić na 10 min. żeby drożdże wyrosły.
- Mąkę przesiać przez sitko. Dodać sól i mleko z drożdżami i cukrem. Wyrabiać ciasto wlewając wodę w bardzo małych ilościach. Ciasto musi się lepić do rąk.
- Zostawić ciasto na pół godziny, żeby urosło o około 2 razy.
- Rozsypać mąkę na blacie kuchennym. Podzielić ciasto na 5 kawałków. Obtoczyć każdy kawałek w mące i uformować okrągłe chlebki o średnicy około 10 cm. Chlebki mają być grube na ok. 1,5 cm.
- Rozgrzać patelnię teflonową i zrumienić każdy chlebek z obu stron na małym ogniu, ruszając patelnię, aby chlebek się przesuwał.
Tak widzę patriotyzm – pokazywanie kultury bez narzucania. Brawo dziewczyno.