TEL ŞEHRİYELİ PİLAV, czyli ryż z makaronem

TEL ŞEHRİYELİ PİLAV, czyli ryż z makaronem

Makaron ładnie dekoruje tę smaczną potrawę. Porcja dla 3 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki makaronu nitki
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • sól

Przygotowanie

  1. Roztopić masło, wsypać makaron i zrumienić go. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Smażyć 2 min., mieszając.
  2. Wlać wodę. Dodać sól. Przykryć. Kiedy zagotuje się, zmniejszyć ogień do minimum. Dusić do wchłonięcia wody.
  3. W tym czasie nie zdejmować przykrywki (najlepiej gdyby była szklana). Po wchłonięciu wody, wyłączyć ogień i odczekać jeszcze 15 min. nie zdejmując przykrywki.

Wesprzyj bloga

2 komentarzy

  1. Super przepisy,tylko jest ich stanowczo za mało,ponieważ wszystkie już wykorzystałam ,a mój mąż ( Turek) był zachwycony! Z niecierpliwością czekam na więcej,więcej,więcej. Pozdrawiam gorąco 😊

  2. Bardzo lubię ten ryż.Pozdrawiam

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*