Zapiekany makaron z warzywami i serem, mniam! Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki (sos)
- 1 jajko
- 1½ łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka masła
- sól
- 150 g sera topionego
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
Składniki (pozostałe)
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- ½ paczki brązowego makaronu
- sól
- kilka kropli oliwy

Przygotowanie
-
Umyć cukinie i pokroić w kostkę (2×2 cm). Oczyścić paprykę, obrać cebulę i czosnek,. Potem pokroić wszystko w kostkę. Rozgrzać oliwę i dodać cebulę i paprykę. Gdy cebula zeszkli się, dodać cukinie i czosnek. Posolić i przykryć. Dusić, aż warzywa zmiękną.
-
W garnku zagotować wodę, posolić i dodać oliwy. Wsypać makaron, gotować, aż makaron będzie al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.
-
Sos: w rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i cały czas mieszając zrumienić. Wlać mleko i dalej mieszać. Dodać soli. W miseczce roztrzepać jajko i wlewać do niego stopniowo po odrobinie sosu. Wymieszać dokładnie. Czynność powtórzyć kilka razy i wlać sos z jajkiem do rondla. Mieszać jeszcze minutę i odstawić na bok.
-
Włożyć połowę makaronu do żaroodpornego naczynia, potem rozłożyć warzywa. Przykryć resztą makaronu. Następnie wlać sos. Zetrzeć ser i równo rozsypać. Potem przyprawić czerwoną papryką i piec w temperaturze 180 °C, aż ser roztopi się i zrumieni.