FIRINDA SEBZELİ MAKARNA, czyli makaron z pieca z warzywami

FIRINDA SEBZELİ MAKARNA, czyli makaron z pieca z warzywami

Zapiekany makaron z warzywami i serem, mniam! Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki (sos)

  • 1 jajko
  • 1½ łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • 150 g sera topionego
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

Składniki (pozostałe)

  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ paczki brązowego makaronu
  • sól
  • kilka kropli oliwy

Przygotowanie

  1. Umyć cukinie i pokroić w kostkę (2×2 cm). Oczyścić paprykę, obrać cebulę i czosnek,. Potem pokroić wszystko w kostkę. Rozgrzać oliwę i dodać cebulę i paprykę. Gdy cebula zeszkli się, dodać cukinie i czosnek. Posolić i przykryć. Dusić, aż warzywa zmiękną.
  2. W garnku zagotować wodę, posolić i dodać oliwy. Wsypać makaron, gotować, aż makaron będzie al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  3. Sos: w rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i cały czas mieszając zrumienić. Wlać mleko i dalej mieszać. Dodać soli. W miseczce roztrzepać jajko i wlewać do niego stopniowo po odrobinie sosu. Wymieszać dokładnie. Czynność powtórzyć kilka razy i wlać sos z jajkiem do rondla. Mieszać jeszcze minutę i odstawić na bok.
  4. Włożyć połowę makaronu do żaroodpornego naczynia, potem rozłożyć warzywa. Przykryć resztą makaronu. Następnie wlać sos. Zetrzeć ser i równo rozsypać. Potem przyprawić czerwoną papryką i piec w temperaturze 180 °C, aż ser roztopi się i zrumieni.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*