Kurczak w ryżu z warzywami, po prostu pyszny! Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 1 kurczak
- woda do gotowania kurczaka
- 2 szklanki makaronu ryżowego
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 pomidory
- ½ zielonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 szklanek wrzącej wody
- sól
- czarny pieprz
- czerwony pieprz
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
-
Obrać, umyć i pokroić cebulę i pomidory w drobną kostkę. Umyć i oczyścić paprykę i pokroić w drobną kostkę.
-
Wlać wodę do garnka i włożyć kurczaka. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak zmięknie. W innym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i paprykę. Zeszklić i dodać pomidory.
-
Chwilę podsmażyć i dodać koncentrat. Przyprawić solą i pieprzem.
-
Wlać wrzącą wodę i na średnim ogniu gotować, aż warzywa zmiękną. Wrzucić makaron, przykryć przykrywką i gotować, ale woda nie może całkiem odparować.
-
Rozłożyć makaron z warzywami w żaroodpornym naczyniu. Posmarować kurczaka masłem i włożyć do środka makaronu. Upiec w piecu w temperaturze 180 °C, aż do odparowania wody i zrumienienia kurczaka.