ÇEKİRDEKLİ PİLAV, czyli ryż ze słonecznikiem

ÇEKİRDEKLİ PİLAV, czyli ryż ze słonecznikiem

Ciekawa kombinacja ryżu ze słonecznikiem. Porcja dla 3 osób. Smacznego!

Szybkie fakty:
  • Przepis dla 3 osób
  • Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 200 kcal
  • Łatwość przyrządzenia: proste
  • Całkowity czas wykonania: 30 minut

Składniki

  • ryż — 1 szklanka
  • woda — 1½ szklanki
  • słonecznik łuskany — 3 łyżki
  • masło — 2 łyżki
  • sól — szczypta

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku. Wsypać słonecznik i zrumienić.
  2. Umyć ryż, odcedzić i dodać do garnka. Na wolnym ogniu około 2 minuty smażyć ryż, cały czas mieszając.
  3. Wlać wodę, posolić i przykryć. Zwiększyć ogień.
  4. Kiedy woda zacznie wrzeć, znowu zmniejszyć ogień.
  5. Gotować, aż do wchłonięcia wody.
  6. Nie zdejmować przykrywki i odczekać 15 minut.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*