Szybkie fakty:
- Przepis dla 3 osób
- Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 200 kcal
- Łatwość przyrządzenia: proste
- Całkowity czas wykonania: 30 minut
Składniki
- ryż — 1 szklanka
- woda — 1½ szklanki
- słonecznik łuskany — 3 łyżki
- masło — 2 łyżki
- sól — szczypta
Przygotowanie
- Masło roztopić w garnku. Wsypać słonecznik i zrumienić.
- Umyć ryż, odcedzić i dodać do garnka. Na wolnym ogniu około 2 minuty smażyć ryż, cały czas mieszając.
- Wlać wodę, posolić i przykryć. Zwiększyć ogień.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, znowu zmniejszyć ogień.
- Gotować, aż do wchłonięcia wody.
- Nie zdejmować przykrywki i odczekać 15 minut.