BULGUR PİLAVI, czyli turecka kasza bulgur z warzywami

BULGUR PİLAVI, czyli turecka kasza bulgur z warzywami

Kasza bulgur jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale też daje się formować w ciekawe kształty. Okazja dla kreatywnych! Porcja dla 3 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 średnia cebula
  • pół czerwonej papryki
  • pół białej papryki
  • 3 średnie pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżki masła
  • szczypta soli i czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę i papryki w kostkę.
  2. Oliwę i masło rozgrzać w garnku.
  3. Wrzucić pokrojone papryki i cebulę i zrumienić je.
  4. Obrać pomidory, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Wymieszać je i dodać sól i pieprz. Udusić do miękkości.
  5. Wlać zimną wodę do garnka i zagotować.
  6. Wsypać bulgur do wrzącej wody. Gotować na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody.
  7. Przykryć i odstawić na 15 min.
  8. Podawać na ciepło.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. I’ve been lonkiog for a post like this for an age

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*