UN HELVASI, czyli chałwa z mąki

UN HELVASI, czyli chałwa z mąki

Chałwa z mąki, niedrogi smakołyk. Smacznego!

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 125 g masła niesolonego
  • 2 szklanki wody
  • 1½ szklanki cukru
  • orzeszki piniowe

Przygotowanie

  1. Roztopić masło na patelni teflonowej. Dodać mąkę i na wolnym ogniu smażyć, aż mąka się zrumieni (około pół godziny).
  2. Wlać wodę. Kiedy woda wyparuje, dodać cukier. Mieszać jeszcze trochę. Odstawić na bok.
  3. Kiedy całość wystygnie, ukształtować według upodobania. Udekorować orzeszkami piniowymi.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*