HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE, czyli ciasteczka z kokosem

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE, czyli ciasteczka z kokosem

Kruche i pyszne ciasteczka z kokosem. Porcja dla 8 osób. Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • paczka margaryny (250 g)
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 jajka (1 białko zostawić do panierki)
  • mąka (ile potrzeba)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki (panierka)

  • 1 białko
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Zmieszać wszytkie składniki. Wyrobić miękkie ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk.
  2. Urwać kawałek ciasta, większy niż orzech laskowy, mniejszy niż orzech włoski. Uformować kulkę i obtoczyć górną cześć ciasteczka w jajku, a potem w kokosie.
  3. Układać na blasze posmarowanej margaryną. Upiec w temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Widziałam, że wiele tureckich deserów używa do ciasta właśnie margaryny. Ja raczej z margaryny nie korzystam (wolę masło). Czy dla smaku/konsystencji ważne jest, że to margaryna, czy po prostu taka tradycja? Starsze polskie książki kucharskie też każą dodawać margarynę albo masło roślinne do kruchych ciastek, ale potem przerzuciłam się na zwykłe masło i z takim bardziej mi smakują.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*