Faszerowane liście winogron wymagają trochę pracy, ale warto się zmęczyć! Bardzo popularna potrawa, na święta i podczas wizyt gości zawsze mamy na stole. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 160 g liści winogron w słonej zalewie
- bezlistne gałązki natki
Składniki (farsz)
- 1 szklanka ryżu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 2 łyżki bardzo drobnych tureckich rodzynek (kuş üzümü)
- 1 łyżka mięty
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- ½ łyżki cynamonu
- 3 razy pół szklanki wrzącej wody
- ½ cytryny
![](http://i1.wp.com/4.bp.blogspot.com/-NPJ-h8WvfIk/UJ608KUvhVI/AAAAAAAAANs/TbKlAtnuVPU/s1600/ZEYTINYAGLI+SARMA+3.JPG?resize=400%2C260)
![](http://i1.wp.com/3.bp.blogspot.com/-w-GIH8rBWnY/UJ61e4e9CUI/AAAAAAAAAOI/8bspckDMC6w/s1600/ZEYTINYAGLI+SARMA+6.JPG?resize=400%2C260)
![](http://i2.wp.com/4.bp.blogspot.com/-G0FSYf-SXWg/UJ61I8p0y6I/AAAAAAAAAN0/ZW1pg_DJuDI/s1600/ZEYTINYAGLI+SARMA+4.JPG?resize=400%2C250)
![](http://i1.wp.com/4.bp.blogspot.com/-3A6GmvUISXA/UJ61ShFX1VI/AAAAAAAAAN8/6XxciHpe28s/s1600/ZEYTINYAGLI+SARMA+5.JPG?resize=400%2C290)
Przygotowanie
- Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć je do miski, a na oliwę wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić ją. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Cały czas mieszając smażyć ryż około 2min. Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy razem z sokim z połowy cytryny. Przykryć i odstawić farsz do wystygnięcia.
- Liście: Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować 20min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.
- Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.
- Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje, dolać znowu pół szklanki. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną.
Szukam przepisu na liście w zalewie.Jak zrobić.